Презентаційний форум у столиці: новий механізм отримання державної субвенції

Директор Департаменту освіти і науки Олександр Лончак разом із заступником з фінансових питань Світланою Парандюк взяли участь у презентаційному форумі «Шкільні укриття: нові правила розподілення коштів», організованому Міністерством освіти і науки за підтримки UNICEF Ukraine 1 квітня 2024 року в м.Київ.

Ключова умова очного навчання – наявність укриттів у школах. Тому цьогоріч уряд збільшив субвенцію на їхній ремонт та будівництво до 2,5 млрд грн. Одеська область теж може отримати фінансування на ці цілі. На заході представники областей отримали детальну інформацію про новий механізм та умови отримання державної субвенції на облаштування укриттів у закладах освіти. Оглянули презентації: 8 типових проєктів для будівництва укриттів, які можна адаптовувати під різні заклади освіти й використовувати повторно (їх розроблено спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Buffett Foundation); оновленої платформи «Моя Фортеця» https://fortetsia.gov.ua , де зібрано всі проєкти й детальну інформацію щодо укриттів у школах; платформи DREAM для добору проєктів будівництва й капітального ремонту укриттів.

Отже, тепер громади самостійно подаватимуть проєкти, щоб отримати державне фінансування на укриття. Серед головних вимог:

▪️ наявність проєктно-кошторисної документації на будівництво або капітальний ремонт укриття;

▪️ у закладі освіти має навчатися не менше ніж 200 дітей;

▪️ проєкт має бути завершений до кінця 2024 року;

▪️ підтверджене співфінансування від громади не менше як 10% від загальної вартості проєкту.

Після подання проєкту система DREAM автоматично розрахує бали відповідно до конкретних критеріїв.

До події долучились ключові спікери: Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України; Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України; Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України. А також представники платформи для відновлення DREAM, UNICEF Ukraine та Фонду Buffett Foundation.

Найближчими тижнями плануються також інформаційні зустрічі та воркшопи з регіонами. Країна починається з освіти. Тож попри війну маємо зробити все можливе, щоб навчання було результативним і максимально відповідало потребам учнів.