НМТ замість ЗНО: до чого готуватися випускникам

Враховуючи безпекову ситуацію, важку зиму з екстреними та стабілізаційними відключеннями світла, інші тимчасові труднощі, наразі не планується проведення зовнішнього незалежного оцінювання у традиційному форматі. Натомість Міністерство освіти і науки розглядає варіант удосконаленого НМТ.

Що це означає?

Перше, обов’язковий блок буде складатися з чотирьох предметів: української мови; математики; історії України; іноземної мови (на вибір вступників будуть запропоновані англійська, французька, німецька та іспанська мови). Ці предмети складатимуть всі, без виключення. Питання з української літератури не передбачаються, написання власного висловлення теж. Проходитиме тест за комп’ютером у створеному тимчасовому екзаменаційному центрі, дані про який не розголошуються. Спочатку учасники будуть упродовж 90 хвилин виконувати завдання з української мови та математики, а після короткої перерви ще 90 хвилин працюватимуть над завданнями з історії України та іноземної мови.

Друге, вже в інший, але заздалегідь визначений день, вступники (за бажанням) складатимуть додатковий блок предметів з фізики, хімії чи біології, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови. Триватиме він трохи менше – 75 хвилин.

Планується, що тестування відбуватиметься у червні – липні 2023 року в межах основної та додаткової сесій. Тестові завдання укладуть згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів. Реєстрацію для участі в НМТ попередньо мають розпочати у квітні.

Рішення про проведення мультипредметного тесту за кордоном та можливий перелік країн прийматиметься навесні з урахуванням воєнно-політичної ситуації.

Звичайно, що для вступу можуть бути використані як результати національного мультипредметного тесту 2023 року, так і результати НМТ 2022 року або зовнішнього незалежного оцінювання 2020-2021 років.

Вступники на спеціальності, для яких передбачено творчий конкурс, будуть вступати за результатами НМТ та творчого конкурсу. В наступному році не передбачається використання середнього бала документа про раніше здобуту освіту та сільського коефіцієнту. Без НМТ можна буде вступити на контракт на спеціальності, яким надається особлива підтримка (53 спеціальності та 11 спеціалізацій).

Наразі Міністерство освіти і науки ініціювало підготовку спеціального законопроєкту, щойно парламент прийме закон – будуть оприлюднені усі деталі.