Реформа системи шкільного харчування

         Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.

         Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування за ініціативою та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.

         На Одещині триває активна реалізація зазначеної реформи. У 2020 році вперше за кошти державної субвенції була проведена модернізація 101 харчоблоку закладів загальної середньої освіти. За кошти місцевих бюджетів у 2021 році вдалося відремонтувати 128 таких об’єктів, передбачено також здійснити капітальні ремонти 41 харчоблоку за кошти освітньої субвенції. Коштом обласного бюджету відремонтовано харчоблоки трьох закладів освіти. Здійснено закупівлю технологічного обладнання на суму понад 6 мільйонів гривень. Поточні ремонти виконано у всіх харчоблоках ЗЗСО області. Впроваджено нове меню зі збірника шеф-кухаря Євгена Клопотенка у 390 ЗЗСО. В закладах освіти м.Одеса повністю оновлено 93 харчоблоки, учні 1-4 класів отримують безлактозні та безглютенові сніданки. Запрацювали елементи системи НАССP, що є важливим інструментом для контролю безпеки харчування за новим Санітарним регламентом. Нові способи харчування – кейтеринг та аутсорсинг – використовують у понад 120 ЗЗСО.  

         9 вересня 2021 року в м.Одеса відбувся другий регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». Захід проходив в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Національна асоціація громадського харчування», Одеською обласною державною адміністрацією та Одеською міською радою. Учасники форуму – представники п’яти областей. На панельних дискусіях з високопрофесійними спікерами з Києва йшла мова про оновлення нормативної бази, безпечність та якість, ресурсне забезпечення, культуру здорового харчування. Про нові форми харчування, сучасні технологічні процеси, створення можливостей для забезпечення асортименту їжі. Також особливу увагу приділили проблематиці сфери шкільного харчування і успішним кейсам інших країн та їх імплементації в Україні.

Одеська область увійшла в перелік трьох пілотних областей, в межах якого передбачено створення центрів підготовки кухарів системи шкільного харчування. Один з таких кулінарних хабів запрацював 26 червня 2023 року на базі ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти». Саме тут, на сучасному технологічному обладнанні, агенти змін навчають і передають досвід шкільним кухарям з усього регіону.

Нові підходи в приготуванні страв під керівництвом провідних шеф-кухарів громадської організації «Культ Фуд», пройшовши відповідну теоретичну підготовку, на новітньому обладнанні опанували 20 майстрів виробничого навчання. Такі ж кулінарні хаби, за ініціативи голови Одеської ОВА, створено на базі Дунайського та Північного центрів професійної освіти.





У листопаді 2024 року Одещина представила свій досвід на Європейському регіональному саміті шкільного харчування. Вперше Україна приймала такий важливий захід як учасниця Коаліції — глобального об’єднання понад 100 країн. З початком повномасштабного вторгнення ми не поставили реформу на паузу, а, навпаки, розширили можливості, розробили та затвердили регіональну стратегію шкільного харчування, створили три сучасні кулінарні хаби, на базі яких перевчили 853 шкільних кухарів (майже 90%). В 11 територіальних громадах нашої області розпочато втілення проєктів «базова кухня» та «опорна кухня», на що спрямовано 121 мільйон гривень державної субвенції на умовах співфінансування з місцевих бюджетів. У 2024/2025 навчальному році на Одещині 103 тисячі учнів (близько 50% від загальної кількості школярів) забезпечені гарячими сніданками та обідами. Процес харчування організований у 93% закладів загальної середньої освіти області, тобто практично в кожній школі, яка здійснює освітній процес очно. Це вдалося завдяки ініціативі Президента та державній підтримці Уряду.

Оновлені шкільні харчоблоки

Реформа системи шкільного харчування, якою опікується Олена Зеленська, дає позитивний результат! На Одещині запрацювали ряд об’єктів, які потрапили до  Програми з модернізації шкільних харчоблоків, фінансованої Міністерством освіти і науки України під патронатом Першої леді. Загалом у 2024 році Одеська область отримала субвенцію на 13 таких проєктів в 11 територіальних громадах.

Нерубайський академічний ліцей №1 Одеського району (вартість проєкту: 3 275,4 тис.грн. – кошти державної субвенції, 1,2 млн грн – місцевий бюджет)

Білгород-Дністровська гімназія №4 Білгород-Дністровської міської ради (вартість проєкту: 2 588,2 тис. грн. із співфінансуванням з місцевого бюджету 20 відсотків від загальної вартості)

Криничненський ліцей Болградського району (вартість проєкту: 4 289,4 тис. грн. з державного бюджету на умовах співфінансування)

Опорний заклад освіти «Миколаївський ліцей Старомаяківської сільської ради Березівського району» (вартість проєкту: 5 545,8 тис.грн. – кошти державної субвенції, понад 1, 2 млн. грн. – місцевий бюджет)

Озернянський ліцей Саф’янівської сільської ради Ізмаїльського району (вартість проєкту: 14 235,7 тис.грн. – кошти освітньої субвенції на умовах 10% співфінансування з місцевого бюджету)

Болградський ліцей №2 (вартість проєкту: 1 916,4 тис. грн.) та опорний заклад освіти «Болградський ліцей» (вартість проєкту: 2 334,8 тис.грн. з державного бюджету) на умовах співфінансування з місцевого бюджету




Нормативні документи:

Матеріали форуму «Реформа системи шкільного харчування»


Технологічні карти:
Фрукти
Гарніри
Салати
Страви-з-яєць
Напої
Соуса
Страви-з-риби
Перші-страви
Страви-зі-свининою-або-яловичиною
Страви-з-сиру-запіканки-борошняні-страви
Страви-з-курячим-м’ясом

Збірник рецептур страв, рекомендованих для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту від Євгена Клопотенка

ХАРЧОВІ БЛОКИ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ Посібник для проєктувальників та архітекторів

Красносільска ТГ (їдальня ліцею)
Першотравневий ліцей Визирської ТГ (харчоблок)
Першотравневий ліцей Визирської ТГ (оновлена їдальня)
Першотравневий ліцей Визирської ТГ (оновлена їдальня)
Харчоблок Ставрівського ОЗЗСО Окнянської ТГ
Харчоблок Ставрівського ОЗЗСО Окнянської ТГ