«Світ дошкілля»

Директор Департаменту освіти і науки Олександр Лончак взяв участь у VI Всеукраїнського педагогічному онлайн-марафоні з міжнародною участю «Світ дошкілля». Привітав колег з прийдешнім професійним святом, проаналізував стан справ та розповів про пріоритетні напрямки діяльності обласної державної адміністрації в контексті розвитку дошкільної освіти.

У новому начальному році, завдяки спільним зусиллям та створеним безпечним умовам, 553 заклади дошкільної освіти області працюють у звичному форматі, 23 ЗДО функціонують змішано. Хоча, пам’ятаєте, у 2022 ми розпочинали з короткотривалих груп і то не всюди. Велика робота проведена, але на сьогодні 231 дитячий садок все ще потребує облаштування захисних укриттів, тому продовжуємо. За цей час до родини вихователів Одещини з числа внутрішньо переміщених осіб приєдналися 45 педагогів та практичних психологів, найбільше з Донецької та Херсонської областей. Також до наших ЗДО зараховано 2219 діток з числа ВПО.

На жаль, війна поцілила у наші садочки. Під час ракетних обстрілів пошкоджено 17 закладів дошкільної освіти, у тринадцяти з них вже проведено відновлювальні роботи.

Одеська ОВА працює з партнерами, аби зміцнити навчально-матеріальну базу закладів дошкільної освіти у період воєнного стану, зокрема велика подяка представництву ЮНІСЕФ. Це і набори раннього розвитку, і поставка у січні цього року 146 ноутбуків для ЗДО межах реалізації проєкту «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні».

Дитячий садок – це той світ, в якому дитина перебуває у найважливіший період для свого розвитку і від того, як вона тут себе почуває, залежить не тільки її майбутнє, але й майбутнє родини і всієї країни.