Нарада з питань безпеки

Під час повномасштабної війни слово «безпека» звучить зовсім по-іншому. В освітньому процесі тим більше. Цій важливій темі була присвячена нарада, яку провів із представниками ГУ Нацполіції України в Одеській області, фахівцями ДСНС, директор Департаменту освіти і науки Одеської ОДА Олександр Лончак. Йшла мова про посилення заходів безпеки в закладах освіти з 1 вересня. Особлива увага змінам у законодавстві з цього приводу та новим вимогам для здійснення освітнього процесу в очному форматі. Наразі чекаємо відповідних рішень Уряду і паралельно створюємо рівні, належні, безпечні умови здобуття освіти, нарощуємо фонд захисних споруд.

Також детально обговорили впровадження з 1 вересня нового проєкту «Офіцери Служби освітньої безпеки». На Одещині завершили вишкіл перші 60 офіцерів СОБ, які були відібрані з числа діючих поліцейських, готові до виконання функціональних обов’язків у закладах з найбільшим учнівським контингентом м.Одеса, Подільського, Ізмаїльського та Білгород-Дністровського районів.

Офіцери СОБ здійснюватимуть візуальний контроль за шкільною територією, аби жодна стороння особа чи підозрілий предмет не загрожували безпеці дітей. Співпрацюватимуть з учнями, їхніми батьками та викладацьким колективом. Мотивуватимуть дітей не вчиняти протиправних дій, залучатимуть їх до участі у різноманітних пізнавальних, інформаційно-правових заходах тощо.

Проєкт реалізується за ініціативи керівництва держави за участі Міністерства освіти і науки України, МВС та Національної поліції.

Також маємо в області 22 спеціаліста з безпеки освітнього середовища з числа цивільних осіб, які пройшли відповідне навчання і виконуватимуть свої обов’язки, спрямовані на запобігання та усунення негативних явищ у закладах освіти.

Станом на серпень у співпраці з ГУ ДСНС України в Одеській області вже функціонують 433 «Класи безпеки». Проте це не остаточна цифра, працюємо над їх створенням і далі. Варто зауважити, що у 90 % ЗЗСО встановлено тривожну сигналізацію, системи відеоспостереження.

Новий навчальний рік не за горами, а разом з ним і нові можливі виклики, тому взаємодіємо разом з силами безпеки й оборони, аби убезпечити учасників освітнього процесу від непередбачуваних ситуацій, спричинених війною, та надати можливість безперешкодної реалізації права на освіту та належні, безпечні умови навчання та викладання.