У полі зору – здоров’я дітей

З метою мінімізації ризиків виникнення та розповсюдження спалахів кору в нашій країні, триває «наздоганяюча» catch-up кампанія з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи серед дитячого населення. 19 вересня 2023 року заступник директора Таїса Абозіна взяла участь в спільній онлайн-нараді з Департаментом охорони здоров’я з цієї тематики.

У зв’язку із пандемією COVID-19, а згодом агресією росії проти нашої країни з 2021 року в Україні спостерігається помітне зменшення охоплення дитячого населення щепленнями відповідно до Календаря профілактичних щеплень. Така ситуація разом із масовою міграцією населення, скупченням людей в укриттях та прихистках, підвищеним ризиком травмування, ослабленням імунітету на фоні постійного стресу сприяють поширенню інфекційних хвороб.

Найбільш уразливими в цих умовах є діти, які своєчасно не отримали вакцинацію або ревакцинацію проти інфекцій, визначених національним Календарем профілактичних щеплень. При контакті із хворою людиною, яка невакцинована, або не хворіла на кір, вірогідність захворювання складає майже 100%. Catch-up кампанія, або «наздоганяюча» кампанія передбачає вакцинацію дітей, які своєчасно не отримали щеплення проти кору, епідемічного паротиту та краснухи відповідно до Календаря профілактичних щеплень. Звертаємо увагу батьків, що щеплення має захисні компоненти від багатьох захворювань, а тому вбереже вашу дитину не лише від кору. Не нехтуйте можливістю вакцинувати вашу дитину за державні кошти. Для цього треба звернутися до найближчого територіального центру медико-санітарної допомоги отримати фахову консультацію сімейного лікаря, або лікаря-педіатра, оцінити імунний статус вашої дитини та, якщо це потрібно, зробити щеплення. Будьте здорові та захищені!