Розпочали проведення нарад-співбесід

З 4 лютого 2022 року директор Департаменту освіти і науки Олександр Лончак, разом з очільниками структурних підрозділів, розпочав проведення нарад-співбесід з керівниками органів управління освітою районних державних адміністрацій та територіальних громад. Аби уникати великого скупчення людей і приділити увагу кожному, вирішили розділити зустрічі по районах. Перший – Березівський. Найчисельніший за кількістю громад. Є тут як проблеми, так і гарні перспективи.

Головна мета таких робочих зустрічей – налагодження ефективної взаємодії, і, головне, допомога керівникам у виконані стратегічних завдань розвитку освітньої галузі.

Але, на що хотів би звернути вашу увагу, у зазначеному районі, на жаль, низький показник охоплення дошкільною освітою. При тому що потужностей вистачає – функціонує 74 дитячі садки. Середня наповнюваність груп – 16 дітей. На мою думку, слід проводити належну комунікацію з батьками, аби дітки отримували всебічний розвиток в освітньому середовищі. Особливо Знам’янській, Чогодарівській, Ширяївській громадам.

Що стосується закладів загальної середньої освіти. На території їх 80, освіту здобувають 12766 учнів. На жаль, дуже багато малокомплектних шкіл. Як пояснюють колеги, депутати місцевих рад та громадськість виступають проти закриття таких навчальних закладів і вони ніяк не можуть вплинути на ці рішення. Але ж, шановні, про яку якість освітніх послуг може йти мова у школі, де навчається 50-60 дітей? У класах усього по кілька учнів. Та й з точки економічного обґрунтування такі заклади забирають левову частку грошей з бюджету громади. Не розумію логіки. А ще не розумію батьків, яких все влаштовує.

У ході наради наголошено на реалізації реформи шкільного харчування під егідою Першої леді Олени Зеленської. Важлива новина – 4 опорні заклади на території Березівського району увійшли до переліку об’єктів капітальної реконструкції харчоблоків і будуть відремонтовані цьогоріч. Кошти виділять з державного бюджету на умовах співфінансування. Алгоритм подальших дій доведено керівникам.

Невтішна ситуація із залишками освітніх субвенцій. Не в повній мірі використовуються кошти на дітей з особливими освітніми потребами, на підвищення кваліфікації вчителів та супервізію. В когось ще не використано фінансування 2020 року! Невже немає нагальних потреб? Гадаю, є над чим працювати Андрієво-Іванівській, Березовській, Великобуялицькій, Знам’янській, Іванівській, Миколаївській, Коноплянській, Новокальчевській, Петровірівській, Розквітівській, Старомаяківській, Чогодарівській, Ширяєвській територіальним громадам. Немає зауважень лише до Курісовської ТГ (молодці, так тримати!).

Фахівці Департаменту зосередили увагу присутніх на таких важливих напрямках як організація нової моделі інклюзивного навчання, охоплення позашкільною освітою, виховна робота та розвиток молодіжної політики. На жаль, тільки в трьох громадах Березівського району утворені молодіжні ради, є всього лише 5 офіційно зареєстрованих куренів, як первинних осередків Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл» (Джура»).

Насамкінець Олександр Анатолійович подякував учасникам наради і висловив надію на плідну взаємодію по усіх окреслених напрямках.