Школярі Одещини долучилися до Всеукраїнського уроку з медіаграмотності

Ця ініціатива – частина невідкладних заходів з консолідації українського суспільства, що були затверджені Указом Президента Володимира Зеленського. Зазначимо, що такий захід проводиться на державному рівні вперше.

Сучасних учнів називають людьми нового покоління – digital native – “цифрові аборигени”. Вони не уявляють життя без комп’ютера, інтернету, пошукових систем, мережевих спільнот, блогів, форумів, чатів тощо. У віртуальному світі відсутня цензура, знімаються заборони і обмеження морально-етичного і соціального планів. Тому учні повинні якомога раніше усвідомлювати необхідність оцінки рівня безпеки інформації.

Медіаграмотність – це превентивна зброя проти дезінформації та життєво необхідна навичка, яку потрібно розвивати змалку. Урок з медіаграмотності покликаний привернути увагу молодого покоління до розвитку критичного мислення. Разом з учителями школярі проговорили способи розпізнавання фейків, види маніпуляцій в мережі та розглянули процеси створення новин. Для шкіл підготували спеціальні навчальні матеріали з медіаграмотності, які розміщені на онлайн-платформі проєкту «Фільтр» – filter.mkip.gov.ua.

#медіаосвіта #медіаграмотність