Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.
Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування за ініціативою та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.
На Одещині триває активна реалізація зазначеної реформи. У 2020 році вперше за кошти державної субвенції була проведена модернізація 101 харчоблоку закладів загальної середньої освіти. За кошти місцевих бюджетів у 2021 році вдалося відремонтувати 128 таких об’єктів, передбачено також здійснити капітальні ремонти 41 харчоблоку за кошти освітньої субвенції. Коштом обласного бюджету відремонтовано харчоблоки трьох закладів освіти. Здійснено закупівлю технологічного обладнання на суму понад 6 мільйонів гривень. Поточні ремонти виконано у всіх харчоблоках ЗЗСО області. Впроваджено нове меню зі збірника шеф-кухаря Євгена Клопотенка у 390 ЗЗСО. В закладах освіти м.Одеса повністю оновлено 93 харчоблоки, учні 1-4 класів отримують безлактозні та безглютенові сніданки. Запрацювали елементи системи НАССP, що є важливим інструментом для контролю безпеки харчування за новим Санітарним регламентом. Нові способи харчування – кейтеринг та аутсорсинг – використовують у понад 120 ЗЗСО.
9 вересня 2021 року в м.Одеса відбувся другий регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». Захід проходив в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Національна асоціація громадського харчування», Одеською обласною державною адміністрацією та Одеською міською радою. Учасники форуму – представники п’яти областей. На панельних дискусіях з високопрофесійними спікерами з Києва йшла мова про оновлення нормативної бази, безпечність та якість, ресурсне забезпечення, культуру здорового харчування. Про нові форми харчування, сучасні технологічні процеси, створення можливостей для забезпечення асортименту їжі. Також особливу увагу приділили проблематиці сфери шкільного харчування і успішним кейсам інших країн та їх імплементації в Україні.
Одеська область увійшла в перелік трьох пілотних областей, в межах якого передбачено створення центрів підготовки кухарів системи шкільного харчування. Один з таких кулінарних хабів запрацював 26 червня 2023 року на базі ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти». Саме тут, на сучасному технологічному обладнанні, агенти змін навчають і передають досвід шкільним кухарям з усього регіону.
Нові підходи в приготуванні страв під керівництвом провідних шеф-кухарів громадської організації «Культ Фуд», пройшовши відповідну теоретичну підготовку, на новітньому обладнанні опанували 20 майстрів виробничого навчання. Такі ж кулінарні хаби, за ініціативи голови Одеської ОВА, створено на базі Дунайського та Північного центрів професійної освіти.
Нормативні документи:
- УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №195/2020 Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі
- Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2024 роках
- Постанова КМУ від 01 червня 2023 р. № 572 Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об’єднаних Націй проекту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році
- Наказ МОЗ №243 від 08.02.2023 Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню, рекомендованого для організації одноразового харчування дітей віком від 6 до 18 років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах
- Наказ МОЗ України від 03.02.2022 № 215 “Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти та інших…”
- Розпорядження Одеської ОДА від 18.12.2023 №1116-а23 “Операційний план заходів Стратегії шкільного харчування”
- Наказ ДОН ОДА від 21.12.2023 №206_ОД Про організацію виконання операційного плану заходів щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у закладах загальної середньої освіти Одеської області на 2024 рік
- Норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії
Матеріали форуму «Реформа системи шкільного харчування»
Технологічні карти:
Фрукти Гарніри Салати Страви-з-яєць | Напої Соуса Страви-з-риби | Перші-страви Страви-зі-свининою-або-яловичиною Страви-з-сиру-запіканки-борошняні-страви Страви-з-курячим-м’ясом |
ХАРЧОВІ БЛОКИ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ Посібник для проєктувальників та архітекторів