На Одещині відбувся престур у межах реформи шкільного харчування за участю першої леді Олени Зеленської
Реалізація реформи шкільного харчування на Одещині триває! Разом із першою леді України Оленою Зеленською, очільником Одеської ОВА, журналістами, представниками уряду, Офісу Президента та місцевої влади відвідали чотири освітні локації, де побачили на практиці та обговорили здобутки реформи.
Так, у ЗДО «Карамелька» Фонтанської громади впроваджують нове 4-тижневе сезонне меню, готують на сучасній “Базовій кухні”. В Авангардівському ліцеї, який відвідує понад 800 учнів, функціонує опорна кухня, що забезпечує харчування ще трьох шкіл громади, у Прилиманському ліцеї цієї ж громади активно ведуться ремонтні роботи по облаштуванню «Базової кухні», цей проєкт увійшов до переліку державного фінансування. Загалом в 13 школах розпочаті ремонтні роботи за кошти державної субвенції, загальний обсяг якої становить понад 121 мільйон гривень на умовах співфінансування з місцевих бюджетів. За ці кошти «Опорна кухня» буде реалізована у 3 харчоблоках, «Базова кухня» – у 10.
Окрему увагу приділили Одеському центру професійно-технічної освіти, де у 2023 році вперше в області було відкрито кулінарний хаб. Зважаючи на протяжність нашого регіону, враховуючи його логістичні особливості, а також те, що результати роботи хабу мали позитивні відгуки кухарів, виникла ідея розширити можливості для нашої області. Начальником обласної військової адміністрації прийнято рішення про відкриття ще двох таких хабів – на півдні та півночі Одещини. Хочу відзначити, що майже всі працівники шкільних їдалень вже пройшли відповідне підвищення кваліфікації, тож тепер навчатимуться кухарі закладів дошкільної освіти. Під час візиту з двома іншими хабами ми поспілкувалися в режимі телемосту.
Приємно, що успішні кейси Одещини, наш найкращий досвід буде представлено під час Європейського регіонального саміту шкільного харчування 12–13 листопада в Києві. На саміт приїдуть представники провідних країн світу, щоб обговорити досягнення й ознайомитися з українським досвідом.
Попри виклики пандемії COVID-19 та повномасштабної війни, Україні вдалося не лише розпочати, а й активно впроваджувати системні зміни у сфері шкільного харчування. Цей саміт стане важливою платформою для подальшого обміну знаннями та поширення практик, спрямованих на поліпшення здоров’я дітей у всьому світі.