Селекторна нарада

Директор Департаменту освіти і науки взяв участь в онлайн-нараді із заступниками голів РВА, представниками територіальних громад регіону та керівниками органів управління освітою під головуванням заступника голови Одеської ОДА Антона Шалигайла. У полі зору надважливе – використання державної субвенції на укриття, реалізацію проєктів «Опорна кухня», «Базова кухня». По кожному об’єкту громади доповідали щодо стану готовності, проблемних питань, етапи проходження тендерних процедур тощо.

Щодо виконання проєктів «Опорна кухня», «Базова кухня» в рамках реалізації реформи шкільного харчування інформували Окнянська, Теплодарська, Білгород-Дністровська, Авангардівська, Криничненська, Болградська, Арцизька, Маяківська, Старомаяківська, Саф’янівська, Нерубайська ТГ.

«Прошу тримати на особистому контролі важливі питання своєчасного використання державних коштів. До кінця року все заплановане має бути виконано. Без варіантів. Тож розраховую на нашу ефективну співпрацю», – наголосив Антон Шалигайло.

Олександр Анатолійович поінформував колег про надання грошової допомоги від ЮНІСЕФ закладам загальної середньої освіти на 2024/25 навчальний рік. Вже у найближчий понеділок комісія МОН розгляне та затвердить перелік шкіл, які отримають додаткове фінансування від наших міжнародних партнерів на спецрахунки. На що можна буде використати кошти? Покращення організації якості харчування школярів та енергонезалежність закладів освіти, зокрема заходи енергозбереження, про що детально роз’яснено у постанові КМУ від 26 вересня 2024 року № 1114.

Водночас громади вже отримали кошти державної субвенції на організацію безоплатного харчування учнів 1–4 класів. Вартість порції на одну дитину становить 50 гривень (можна збільшувати за рахунок дофінансування або міжнародної допомоги). Учні пільгового контингенту 5-11 класів, які харчуватимуться за рахунок місцевих бюджетів, повинні харчуватися так само якісно!

Одним із не менш актуальних питань є організація проведення фізкультурно-оздоровчих заходів та змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги». Наразі від нашої області зареєстровано 1233 команди із 402 ЗЗСО, понад 5800 учасників. Але це не остаточна кількість збірних, реєстрація триває.

Також Олександр Лончак окремо наголосив освітянам на тому, що адміністрації закладів освіти самостійно ухвалюють рішення про період осінніх канікул. Жодних розпоряджень про відміну канікул на рівні області не буде. В умовах стресу під час війни діти заслуговують на тижневий відпочинок.