Робочий візит до Южного

Директор Департаменту освіти і науки Олександр Лончак із заступником голови Одеської ОДА Антоном Шалигайлом здійснили робочий візит до м. Южне. Звісно, значна увага освітній сфері. Відвідали заклади освіти та перевірили, наскільки у безпеці діти, оцінивши оперативність реагування на сигнал тривожної сигналізації, якою забезпечені 96% шкіл. Оглянули укриття, в тому числі, яке ремонтується за рахунок місцевого бюджету, харчоблоки та стан котелень, забезпечення генераторами.

Далі відбулася нарада з очільниками громад та представниками Одеської районної військової адміністрації. Очільник Департаменту презентував детальний аналіз освітньої галузі Одеського району. Є над чим працювати. Мережа складає 100 закладів дошкільної освіти, 100 закладів загальної середньої освіти, 26 закладів позашкільної освіти та 3 заклади профтехосвіти (без м.Одеса). Війна та пов’язані з нею міграційні процеси, звісно, позначилися на зменшенні учнівського контингенту. Понад 4000 дітей з Одеського району продовжують перебувати за кордоном. Високі рівні загроз та визначене на рівні Кабміну зонування груп ризику у розрізі територіальних громад дозволяє забезпечити очний освітній процес лише у 52 ЗЗСО, 31 працюють змішано, 17 закладів перейшли на дистанційну форму навчання. Із садочками складніше. Лише 56 ЗДО (56%) забезпечені укриттями. 2115 дітей дошкільного віку не мають можливості отримувати дошкільну освіту, на що треба звернути особливу увагу головам громад.

Олександр Лончак звернув увагу колег, що відповідними змінами до Постанови № 305, уже з жовтня 2024 року безоплатним гарячим харчуванням буде охоплено всіх учнів 1- 4 класів із виділенням додаткових коштів з державного бюджету місцевим бюджетам. Варто це врахувати тим громадам, які харчували дітей за рахунок місцевого бюджету й перенаправити відповідні кошти на модернізацію та капітальні ремонти харчоблоків, закупівлю нового технологічного обладнання в межах реалізації реформи шкільного харчування.

З позитивного: модернізовано харчоблоки у закладах загальної середньої освіти Авангардівської та Визирської територіальних громад, що сприяло застосуванню нових технологічних моделей, зокрема реалізації проєкту «Опорна кухня». Через систему DREAM успішно подано заявки і виділено кошти державної субвенції на модернізацію харчоблоків Теплодарського ліцею імені О.П. Медведкова, ЗЗСО «Прилиманський ліцей» Авангардівської ТГ, Йосипівського ліцею Маяківської ТГ.