Нарада профтехосвітян

Директор Департаменту освіти і науки Одеської ОДА Олександр Лончак взяв участь у нараді керівників закладів профтехосвіти Одещини, організованій Департаментом освіти і науки, під час якої обговорювали питання організації роботи у новому навчальному році.

Заклади профтехосвіти мають найвищий відсоток забезпеченості укриттями. Планується, що 20 ЗПТО регіону стануть професійними ліцеями. У великому пріоритеті буде дуальна освіта, з чим уже знайомі.

Під час робочої зустрічі вкотре акцентували, наскільки важлива підготовка робітничих кадрів в реаліях сьогодення. Попри тривалу кризу, пов’язану із війною, бізнес помалу відновлюється, й запит роботодавців щодо підготовки, перепідготовки кадрів та їх навчання досить високий. Тим паче держава вже розпочинає проєкти з розбудови й відновлення постраждалих міст. Гостро знадобляться такі робітничі професії, як зварювальники, столяри, малярі, слюсарі, електрики, облицювальники тощо.

Варто зазначити, що підхід до навчання у профтехах стає більш сучасним. Ресурсів на сьогодні виділяється достатньо, аби професійно-технічна освіта мала розвиток. Важливим складником розвитку є створення навчально-практичних центрів. Це сучасні майстерні й лабораторії, де здобувачі освіти на практиці відшліфовують професійні навички. У нас на Одещині проведена значна робота і таких НПЦ облаштовано 37. Завдяки участі та відповідності наших заявок усім критеріям у рамках проєкту МОН #100 майстерень, планується відкриття ще 5 у новому навчальному році. Цього ж дня Департаментом освіти і науки Одеської ОДА керівництву Північного професійного коледжу, ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти», ДНЗ «Ананьївський професійний аграрний ліцей», ДНЗ «Одеський професійний ліцей будівництва та архітектури» передано обладнання від Уряду Японії для створення сучасних цифрових освітніх центрів.

Кращі колективи закладів ПТО були відзначені Подяками за підсумками роботи у 2023/2024 навчальному році.