«ОСВІТА ОДЕЩИНИ: МРІЯТИ, НАДИХАТИ, ЗМІНЮВАТИ»

22-23 серпня відбулася щорічна серпнева конференція освітян під гаслом «ОСВІТА ОДЕЩИНИ: МРІЯТИ, НАДИХАТИ, ЗМІНЮВАТИ».

Організатори: Дитячий Фонд ООН ЮНІСЕФ, БО Благодійний Фонд «Вітри Змін» спільно з Департаментом освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації.

Навчались, дискутували, надихались та набирались сил перед початком навчального року.

Хочемо щиро подякувати спікерам, експертам панельних дискусій за змістовні доповіді та практичний досвід.

І ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ «ЗАКЛАД ОСВІТИ – ТЕРИТОРІЯ БЕЗПЕКИ»

✔️Оксана ВОРОНКІНА, проєктна менеджерка Асоціації інноваційної та цифрової освіти;

✔️Анатолій ІГНАТОВИЧ, освітній координатор дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ);

✔️Денис ЗАХАРЧЕНКО, заступник начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області полковник поліції;

✔️Тая ХОМУТОВА, тво начальника Служби освітньої безпеки Ізмаїльського районного відділу поліції ГУНПУ в Одеській області.

ІІ ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ: «ЗАКЛАД ОСВІТИ – БЕЗБАР’ЄРНИЙ ПРОСТІР ДЛЯ РОЗВИТКУ ТА ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ»

✔️Марина МАЛІК, начальник управління Державної служби якості освіти в Одеській області;

✔️Тетяна ЯКИМЕНКО, начальник Управління освіти Саф`янівської сільської ради Ізмаїльського району;

✔️Ганна ВЕЛИЧКО, радник голови Одеської обласної державної адміністрації з питань ментального здоров’я;

✔️Світлана ВИШНЯ, вчитель фізичної культури Комунального закладу загальної середньої освіти “Авторська школа імені М.П. Гузика” Южненської міської ради.

ІІІ ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ «РЕФОРМА ПРОФІЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ»

✔️Ольга ДУМА, заступник начальника управління – начальник відділу інституційного аудиту Державної служби якості освіти в Одеській області;

✔️Олена БАРАНЕЦЬКА, начальник управління освіти Южненської міської ради Одеського району;

✔️Тетяна ДОМЧИНСЬКА, заступник начальника Білгород-Дністровської районної військової адміністрації;

✔️Валентин ЖЕЛІХОВСЬКИЙ, заступник Балтського міського голови.

«І в цьому навчальному році безпека дітей та освітян для держави в цілому та Одеської обласної державної адміністрації зокрема – є пріоритетом. Останнім часом зроблено багато, аби здобувачі освіти й працівники закладів почували себе захищеними. Від імені начальника ОВА Олега Кіпера, дякую за спільну кропітку роботу щодо формування безпечного освітнього середовища та якісної підготовки закладів освіти області до нового навчального року. Окрема подяка нашим міжнародним партнерам, які підтримують освіту, зокрема благодійному фонду ЮНІСЕФ.

Цьогоріч 650 шкіл області із 702 вийдуть на очне навчання. Разом з тим дано доручення створити безпечні умови у кожному закладі освіти. Також докладено максимум уваги реформам, які вже успішно реалізуються, навіть попри війну, та стосуються, зокрема формування мережі старшої профільної школи, трансформації закладів освіти, покращення якості шкільного харчування під егідою Першої леді Олени Зеленської, створення нових осередків навчального предмету «Захист України», турботи про ментальне здоров’я. Працюємо разом задля наших дітей “,- акцентував присутнім Антон Шалигайло.

“На часі – новий навчальний рік – вдумайтесь, четвертий в особливих умовах воєнного стану. Але ми працюємо і рухаємо освіту вперед! При цьому мріємо, надихаємо, змінюємо! Все це завдяки максимальній віддачі на фронті, в тому числі й освітньому, та суттєвій підтримці наших міжнародних партнерів. Велика подяка всім, хто турбується про українських дітей та освіту”,- зазначив у своєму виступі модератор заходу, директор Департаменту освіти і науки Олександр Лончак.

Олександр Анатолійович докладно розповів про ті надбання, з якими рухаємося у новий навчальний рік, окреслив можливі виклики та висловив переконання, що разом все зможемо. Приємним сюрпризом стала церемонія нагородження. Подяками Департаменту були відзначені кращі колективи органів управління освітою, Дипломами і Кубками – переможці у щорічній Спартакіаді школярів.

Вітальне слово до колег промовила голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Любов Корнійчук. За плідну співпрацю Почесну грамоту освітянської профспілки отримав директор Департаменту Олександр Лончак.

Зігрів серце, вселив надію виступ талановитих зірочок. Заради них – покоління війни та покоління перемоги – ми працюємо та творимо щасливу освітянську долю.

23 серпня натхненна робота колег продовжилася в практичному ключі. Отримали корисні кейси щодо функціонування української мови як державної в закладах освіти та приділили увагу ментальному здоров’ю як важливої складової в умовах воєнного часу, а також управлінським діалогам.

Модератори: Ірина Коваль, начальник управління освіти та молодіжної політики Департаменту та Любов Задорожна, ректор КЗВО «Одеська академія неперервної освіти», кандидат філософських наук.

Управлінський діалог проходив на 5-ти локаціях за методологією “світового кафе”, що дозволяє бачити водночас багатошаровість проблеми та множинність варіантів її вирішення. Працюючи за правилами “світового кафе”, керівники відділів освіти територіальних громад обговорили важливі проблеми, генерували ідеї, шукали нестандартні варіанти їх рішень. Висловлюємо подяку творчій команді Академії за цікаві тренінги та мотивацію освітян, хвилинки натхнення і суперсили! Чекаємо на зворотній зв’язок: діліться своїми враженнями у коментарях.

Успішного й мирного навчального року, колеги! Дякуємо захисникам неба, нашим оборонцям за можливість зустрічатися й спілкуватися в очному форматі! Освіта Одещини єднає серця!