Проведено селекторну нараду

Сьогодні, 3 липня, заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Антон Шалигайло спільно з очільником Департаменту освіти і науки Олександром Лончаком провів селекторну нараду з керівниками органів управління освітою щодо підготовки освітніх закладів до нового 2024/2025 навчального року.

До участі в заході долучились представники ГУНП в Одеській області, Головного управління ДСНС в Одеській області, Департаменту охорони здоров’я, Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Заступник голови області акцентував увагу освітян-управлінців на необхідності створення безпечних умов, завершення всіх будівельних робіт та капітальних ремонтів до 1 вересня поточного року, забезпечення закладів альтернативними джерелами енергії. Зокрема, встановлення генераторів, формування резервів паливно-мастильних матеріалів та ін.

Також Антон Ігорович підкреслив важливість співпраці та взаємодії обласних/районних відділів Головних управлінь ДСНС, Нацполіції, Держпродспоживслужби із засновниками та освітянами для забезпечення своєчасної підготовки закладів освіти до нового навчального року. Представники цих служб мають бути включені у відповідні комісії, які працюватимуть до 16 серпня 2024 року, що визначено відповідним розпорядженням начальника Одеської ОВА Олега Кіпера №565/А-2024 від 17.06.2024 р.

«Шановні колеги, у нас з вами багато планів, завдань та задач. Терміни досить стислі. До початку навчального року необхідно скоординувати всі зусилля, вирішити ряд проблемних питань, аби діти могли повернутися до навчання в безпечних умовах», – наголосив заступник голови ОДА Антон ШАЛИГАЙЛО.

“Питання максимальної безпеки учасників освітнього процесу залишається пріоритетним і визначальним. Наразі в області у 61 закладі загальної середньої освіти планується завершити роботи з будівництва споруд цивільного захисту до 1 вересня 2024 року. Прошу не порушувати цих строків! Чотири школи потрапили у проєкт державного фінансування через систему DREAM, за кошти міжнародних донорів будується укриття в Молодіжненському ліцеї Великодолинської селищної ради (дякуємо Литовській Республіці за таку важливу підтримку). Решта 56 об’єктів фінансуються за кошти місцевих бюджетів. Цьогоріч безпекові вимоги посилено. Ніяких правил «2 стін» та використання першого поверху як найпростішого укриття. Тому маємо багато викликів та завдань, особливо на півдні регіону, які плануємо виконувати в координації з усіма причетними службами. На нараді були присутні й доповідали зі своїх питань представники ДСНС, Нацполіції, сфери охорони здоров’я. Наше завдання спільно взаємодіяти задля своєчасної готовності закладів освіти Одеської області до нового навчального року в умовах воєнного стану. Не забувайте інформувати батьківську громадськість та знайомити їх зі створеними безпековими умовами.

Також зазначу, що в області облаштовано 433 «Класи безпеки». Це один з найкращих показників по Україні. Всі молодці! Але робота триває, не збавляймо темпів. До всього в регіоні реалізуються проєкти «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі» (працюють 22 фахівці), «Служба освітньої безпеки» (заплановано у 174 ЗЗСО).

Триває подання заявок від громад до Департаменту щодо потреби у закупівлі шкільних автобусів. Нашій області державою виділено понад 56 млн гривень. Комісією при ОВА буде визначено, в які саме громади будуть закуплені транспортні засоби для організованого підвезення школярів на умовах співфінансування.

Хотів би відзначити Білгород-Дністровську міську, Авангардівську селищну, Окнянську селищну та Визирську сільську територіальні громади, які здійснили у своїх закладах модернізацію харчоблоків, що дозволяє організувати нові технологічні моделі харчування – «Опорна кухня» і «Базова кухня». Також буде державна підтримка на ці цілі у вигляді субвенції. Через систему DREAM наразі від громад подано 17 проєктних заявок. Чекаємо затвердження.

Працюємо над формуванням оптимальної мережі академічних та професійних ліцеїв, а також освітніх осередків викладання предмету «Захист України». Це кропітка робота, яку маємо остаточно завершити у серпні”,- окреслив основні вектори підготовки директор Департменту освіти і науки Олександр ЛОНЧАК.