НАША МОЛОДЬ НАДИХАЄ!

UPSHIFT — молодіжна програма, яка реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти. Учасники програми навчаються працювати в команді, аналізувати виклики та нестандартно мислити. У процесі роботи з підтримкою ментора команди знаходять рішення проблеми для свого навчального закладу, громади, міста, організації тощо.

Наразі вже проведено 3 набори на відповідну програму в Одеській області. Програма UPSHIFT в Одеській та Миколаївській областях реалізується ГО “Потрібні тут” за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Учасниками UPSHIFT в Одеській області вже стали 30 команд, а саме з таких населених пунктів: м. Одеса (13), м. Татарбунари (2), с. Нова Долина (1), с. Курісове (1), с-ще Велика Михайлівка (2), с. Шабо (1), м. Чорноморськ (2), м. Арциз (1), с-ще Овідіополь (1), м. Ананьїв, смт Доброслав, м. Чорноморськ, м. Южне (2), с. Рівне (Розквітівська громада). Загалом у навчальних буткемпах взяли участь 123 учасника віком від 14 до 24 років.

НАД ЧИМ ПРАЦЮЮТЬ?

Команди вирішують проблеми, що стосуються ментального та фізичного здоров’я молоді, екології, IT-освіти, профорієнтації, медіаграмотності, української культури тощо. Перелік проєктів команд перших двох наборів, які зараз знаходяться на етапі реалізації:

✔️Команда “Кібер воїн” з м. Одеса створює освітній курс з кібербезпеки для дітей та дорослих. Зараз команда знімає серію відеороликів по темі курсу.

✔️Команда “Тангар” реалізувала історичний фестиваль “Лицарі Південних Берегів”. Учасниці команди є представницями Асоціації Історичного Фехтування та Реконструкції “Тангар”, яка вже 24 роки на благодійні основі займається різноманітнішими типами активностей для молоді в Одесі. Команда провела середньовічний фестиваль з вільним входом, щоб залучити молодь до цікавого дозвілля та урізноманітнити її повсякденне життя.

✔️Команда “Нове покоління” з м. Татарбунари проводить освітні заходи у школах міста для залучення молоді до гуртка робототехніки.

✔️Команда “Свідомі” проводить для школярів у с. Нова Долина тренінги на тему статевого виховання із залученням експертів.

✔️Команда HUB TAFK у с. Курісове займається створенням молодіжного, безпечного та комфортного простору для соціалізації, самореалізації, творчого зростання й відпочинку студентів Тилігульського аграрного фахового коледжу.

✔️Команда “Free Time” у с-щі Велика Михайлівка активно проводить заходи для підвищення мотивації молоді цікаво проводити своє дозвілля. Також команда створює молодіжний простір.

✔️Команда Arsi реалізовує проєкт “ДивоСвіт” у м. Арциз. Проєкт направлений на підвищення рівня соціалізації дітей з особливими освітніми потребами. Зараз команда проводить різноманітні активності: майстер-класи, зустрічі з психологом з елементами арт-терапії, організовує перегляд навчальних мультфільмів та заняття малюванням з використанням нейромереж.

✔️Команда “ЕРА успіху” створює молодіжний простір у м. Одеса. Проєкт спрямований на створення мультифункціонального простору для творчого самовираження, збагачення знаннями та позаосвітньої активності для психоемоційного розвантаження школярів.

✔️Команда “Молодь наДії” втілює проєкт “Арена дружби” у м. Одеса. Проєкт підіймає проблематику низького рівня соціалізації підлітків й нестачі впевненості у собі. Команда проводить тренінги, арт-терапії, літературні клуби та майстер-класи з фотографування та фотопозування

✔️Команда “Інноваційна група” реалізовує проєкт “Лапками до щастя” у с-щі Овідіополь. В рамках проєкту команда проводить серію просвітницьких заходів з метою підвищення відповідального ставлення жителів громади до безпритульних тварин.

✔️Команда “Лідери майбутнього” реалізовує проєкт “Тепло серця” у с-щі Шабо. В рамках проєкту команда планує створити простір для соціальної згуртованості молоді в селі. Тут проводитимуться різноманітні заходи та ігри, а також буде облаштовано куточок для сортування сміття.

✔️Команда “Жовті Каченята” розробляє курс домедичної допомоги у м. Одеса. В рамках проєкту команда облаштовує спеціальний простір у Фаховому коледжу ОНУ імені І.І. Мечникова.

✔️Команда “Aktion IT” реалізовує проєкт “Інноваційна хвиля” у м. Чорноморськ. В рамках проєкту команда створить освітні курси для молоді та підлітків з програмування, дизайну, копірайтингу, анімації та інших перспективних сфер.

✔️Комада “Час змін” працює над проблемою профорієнтації молоді у м. Одеса. Зараз команда облаштовує простір, де будуть проводитися тематичні тренінги та ігри.

✔️Команда “Змотивовані” реалізовує проєкт “Курси з блогінгу для підлітків” у м. Татарбунари. В рамках проєкту команда створить офлайн курси та проведе фестиваль блогінгу для підлітків, щоб молоді люди могли самореалізуватися та навчилися правильно реагувати на хейт та булінг.

✔️Команда “Лідери думок” втілює проєкт “TimeUp” у м.Одеса. Команда створить для молоді анімаційне відео про тайм-менеджмент та настільну гру, де можна буде попрактикуватися ефективно розподіляти час.

✔️Команда “teens4teens” реалізовує проєкт у м.Одеса, в рамках якого буде створено телеграм-канал з вакансіями для молоді, а також буде організовано зустрічі зі спеціалістами різних галузей.

✔️Команда “VM SportHub” реалізовує проєкт “Інноваційний спортивний марафон” у с-щі Велика Михайлівка. В рамках проєкту команда проведе спортивний фестиваль, який допоможе молоді активно провести час та дізнатися про нові види спорту.

✔️Команда “KOБЗARI” реалізовує проєкт у м. Чорноморськ. Проєкт команди направлений на підвищення рівня національної свідомості серед молоді. Цей проєкт буде поширювати інформацію про українську культуру, мову, історію та розвінчувати міти про Одеську область через короткі відео. Також в рамках проєкту планується завершення зйомок та показ фільму “Чухраїнці”.

✔️Команда “Освітяни” реалізовує проєкт “СофтСпектр” у м. Одеса. В рамках цього проєкту буде створено декілька тренінгів з безконфліктного спілкування та тайм-менеджменту для уразливих категорій молоді (14-20 років).

Третій набір UPSHIFT, буткемп якого пройшов 22-25 лютого, об’єднав ще 10 молодіжних команд. З Одеси в ньому взяли учать 4 команди, а інші 6 команд були з області — м. Ананьїв, смт Доброслав, м. Чорноморськ, м. Южне (2), с. Рівне (Розквітівська громада). Заплановано, що кожен проєкт в результаті охопить як мінімум по 100 бенефіціарів. Команди розв’язують проблеми, що стосуються ментального та фізичного здоров’я молоді, інклюзії, екології, культурної спадщини, самореалізації жінок в суспільстві, медіаграмотності тощо.

ВРАЖАЮЧЕ! ДАЛІ БУДЕ…