Як пройти комплексну оцінку розвитку дитини в ІРЦ

1. Первинний прийом батьків (одного з батьків) або законних представників дитини проводить директор інклюзивно-ресурсного центру, або уповноважені ним працівники, які визначають час та дату проведення комплексної оцінки та встановлюють наявність документів.

2. Подати заявку на відвідування інклюзивно-ресурсного центру та отримати запрошення на консультацію можна онлайн за допомогою інформаційного порталу «Система автоматизації роботи інклюзивно-ресурсних центрів»(ircenter.gov.ua») .

3. На цьому порталі можна обрати найближчий інклюзивно-ресурсний центр, зареєструватись і прийти на прийом у призначений час без черг та очікування.

Комплексна оцінка розвитку дитини проводиться фахівцями інклюзивно-ресурсного центру індивідуально за такими напрямами:

• оцінка фізичного розвитку дитини – визначення рівня її загального розвитку, відповідності віковим нормам, розвитку дрібної моторики, способу пересування тощо. Таку оцінку проводить вчитель-реабілітолог;

• оцінка мовленнєвого розвитку дитини – визначення рівня розвитку та використання вербальної/невербальної мови, наявності мовленнєвого порушення та його структури. Таку оцінку проводить вчитель-логопед.

• оцінка когнітивної сфери дитини – визначення рівня сформованості таких пізнавальнихпроцесів, як сприйняття, пам’ять, мислення, уява, увага. Таку оцінку проводить практичний психолог.

• оцінка емоційно-вольової сфери дитини – виявлення її здатності до вольового зусилля, схильностей до проявів девіантної поведінки та її причин. Таку оцінку проводить практичний психолог.

• оцінка освітньої діяльності дитини – визначення рівня сформованості знань, вмінь, навичок відповідно до освітньої програми або основних критеріїв формування вмінь та навичок дітей дошкільного віку. Таку оцінку проводить вчитель-дефектолог.

У разі потреби фахівці інклюзивно-ресурсного центру можуть проводити комплексну оцінку за іншими напрямами, зокрема визначення рівня соціальної адаптації, взаємовідносин з однолітками, дорослими.

На Одещині утворено та працює 40 інклюзивно-ресурсних центрів. Це найбільша мережа в Україні. Перелік ІРЦ міститься в розділі “Інклюзія”.