День ментального здоров’я

Щороку 10 жовтня відзначається День ментального здоров’я. Він покликаний привернути увагу до важливості психічного добробуту людей.

Ми звикли піклуватися про своє фізичне здоров’я: звертатися по допомогу лікарів, приймати ліки, коли це потрібно. Утім багато з нас усе ще не вважають необхідним приділяти достатньо уваги ментальному здоров’ю.

І це не лише проблема дорослих. Адже діти спостерігають за нами та наслідують нашу поведінку. Якщо, наприклад, у родині не заведено говорити про свої почуття, малеча також звикає тримати все в собі. Те саме стосується і атмосфери в школі.

А сьогодні, коли навкруги стільки болю спричиненого війною, нам усім варто бути ще більш уважними та чуйними одне до одного. Піклуватися та підтримувати. Особливо це стосується дітей, чия психіка ще формується — у цих надскладних умовах.

Тож спільно з партнерами Міністерство освіти і науки України розробило спеціальні уроки для школярів, щоби підтримати та посилити їхній психологічний стан. На цих уроках учні дізнаються, що таке ментальне здоров’я та як про нього турбуватися, як працювати з емоціями та керувати своїми станами, а також навчаться практик, які допоможуть їм опанувати страх, тривогу, злість чи просто заспокоїтись.

Готові відеоматеріали від психологів ви можете переглянути на сервісі «MEGOGO» у розділі «Освіта»:

— Для 1–6 класів ▶️https://tinyurl.com/u78zxsse

— Для 7–11 класів ▶️https://tinyurl.com/4b3uc2hd

Щоби провести тематичний урок до Дня ментального здоров’я, користуйтеся сценаріями: ▶️https://tinyurl.com/37kpsc3w

Бережіть себе, адже ментальне здоров’я — запорука нашої стійкості як нації.

Урок розробили МОН спільно зі Всеукраїнською програмою ментального здоров’я Ти як? у співпраці з Координаційним центром із психічного здоров’я при КМУ, Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, MEGOGO та за підтримки UNICEF Ukraine.