Провели обласний освітній форум

21 липня на Одещині відбувся обласний освітній форум “Шкільне харчування: зміни та виклики сьогодення” у рамках реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки за участю голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера.

Учасники мотиваційного форуму – представники МОН України, координатори впровадження Стратегії реформ шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування, профільні заступники очільників районних військових адміністрацій, голови сільських, селищних, міських рад, запрошені освітні управлінці та представники профтехосвіти регіону. На жаль, через обмежену кількість місць у зв’язку з безпекою ситуацією, не всі керівники органів управління освітою могли бути присутніми, проте інформація буде доведена до всіх причетних, а матеріали форуму будуть надіслані Департаментом на електронні скриньки. Також з керівниками запланована окрема нарада з питань реалізації реформи.

Модератор заходу: координатор впровадження Стратегії реформ шкільного харчування по напрямку взаємодії ЦОВВ з обласними органами влади і місцевого самоврядування Леся Марталішвілі.

Перед початком практичної частини зустрічі з відеовітанням до присутніх звернулася ініціатор реформи, Перша леді України Олена Зеленська.

Відкрив роботу форуму, наголосивши на його важливості, начальник Одеської ОВА Олег Кіпер.

Дорожню карту реформування системи шкільного харчування в межах адаптивності і гнучкості реформи під час війни у відеовключенні представив зібранню Андрій СТАШКІВ, заступник Міністра освіти і науки України.

Про реалізацію реформи шкільного харчування в закладах освіти Одеської області детально розповів присутнім Олександр ЛОНЧАК, директор Департаменту освіти і науки.

Голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк для учасників заходу презентував Стратегію реформування системи шкільного харчування, передбачену на 2023-2027 роки, підставою для розроблення якої була необхідність розвитку наступних етапів реформи шкільного харчування з урахуванням здобутих за попередні періоди досягнень, а також подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України.

На важливій темі професійної підготовки кухарів акцентувала у своєму виступі Ірина ШУМІК, генеральний директор Директорату професійної освіти МОН України.

У ході форуму учасники та експерти обговорили важливі й актуальні питання, які стосуються подальшого запровадження нових форм та моделей харчування в закладах освіти; модернізації харчоблоків; проведення закупівель в умовах воєнного стану через систему “Прозорро” та “Прозорро Маркет”; діяльності кулінарних хабів, реалізації Швейцарсько-українського проєкту DECIDE щодо принципів НАССР, як основної безпекової складової при організації харчування в закладах освіти; культури харчових звичок тощо.

Приємно відзначити, що Одещина є активним учасником реалізації реформи. Ми зацікавлені в тому, щоб наші діти були здоровими і споживали смачну, корисну та поживну їжу. Тож дякуємо всім, хто рухається вперед разом з нами!