Круглий стіл з питань позашкільної освіти

20 квітня у Києві відбувся Всеукраїнський круглий стіл, метою якого було обговорення основних питань забезпечення і реалізації прав дітей на позашкільну освіту, діяльності закладів позашкільної освіти в умовах воєнного стану.

Участь у ньому взяли представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України , представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби якості освіти, Уповноважений із захисту державної мови, Національної академії педагогічних наук України, представники МАПО, керівники органів управління освітою, закладів позашкільної освіти.

Департамент освіти і науки Одеської ОДА на заході представила завідувач сектору позашкільної освіти, виховної роботи та молодіжної політики Зоя ДМИТРУК. Також учасником зібрання від Одещини була керівник територіального відділення Міжнародної асоціації позакішльної освіти Наталя ЦВІКОВА.

Відкривав панельні дискусії заступник Міністра освіти і науки України Євген КУДРЯВЕЦЬ. Участь в офіційному відкритті взяла також заступник Міністра молоді та спорту України Марина ПОПАТЕНКО.

Про зміну цільової аудиторії, залучення дорослих (надання послуг молоді та людям старшого віку), гнучкість як принцип роботи говорив народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти в продовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Роман ГРИЩУК.

Учасники наголошували на збереженні мережі ЗПО, розвитку сучасних напрямів діяльності закладів і головний пріоритет – утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Потужним був виступ президента Міжнародної асоціації позашкільної освіти, завідувачки кафедри позашкільної освіти Українського державного університету ім. Михайла Драгоманова, доктора педагогічних наук, професора Олени БИКОВСЬКОЇ.

До речі, мова йшла і про те, що наразі розглядається питання щодо надання освітньої субвенції на підтримку закладів позашкільної освіти, що було б, безперечно, вагомим ресурсом для вдосконалення.

Проєкт Концепції позашкільної освіти в умовах воєнного стану в стадії обговорення. Пропозиції приймаються на електронну адресу: spo_oda@ukr.net

Велика вдячність всім, хто підтримує, розвиває і захищає позашкілля! Разом до Перемоги!