З робочим візитом в Австрії

У рамках австрійсько-українського проєкту “Інклюзивна освіта в Одеській області” заступник директора Департаменту освіти і науки Таїса АБОЗІНА у складі делегації науково-педагогічних працівників КЗВО “Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради”, фахівців інклюзивно-ресурсних центрів та освітян Одещини побувала з кількаденним робочим візитом в Австрії.

Провідні експерти в галузі інклюзивної освіти відвідали вищу педагогічну школу федеральної землі Верхньої Австрії в м. Лінц, мали можливість ознайомитись з досвідом роботи Шкільного центру Галльнойкірхена, початковою та середньою школою в Оттенсхаймі.

«Безбар’єрність та доступність інклюзивної освіти в цій країні на найвищому рівні.

Немов рідних зустрічали дітей з Харкова, Бучі, Києва, котрі вимушені були покинути нашу країну під час війни. А як раділи вони! Обіймалися, з радістю приймали символічні подаруночки з України. Щиро вдячні колегам-австрійцям, які радо прийняли наших діток в свої заклади і опікуються ними в ці нелегкі для нашої країни часи»,- зазначила Таїса Михайлівна.

Ректор КЗВО “Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради” Любов Задорожна, учасник делегації, провела перемовини з ректоратом педагогічного університету Верхньої Австрії проректором Катаріною Соукуп-Алтрихчер та експертом з інклюзивної освіти Тобіасом Бухнером щодо шляхів подальшої співпраці між установами, результат яких – підписання меморандуму. Учасники освітньої поїздки зустрілись з угорською письменницею, літературним критиком, доктором літератури – Ноемою Кіш. Під час зустрічі відбулися літературні читання та дискусія щодо пошуку спільної мови між країнами та людьми.

Останній день перебування делегати провели у Відні, в головному офісі OWAD cooperation office on behalf of the Austrian Federal Ministry of Education, Science and Research.

Разом з головним координатором проєкту, начальником відділу керівництва проєктами Монікою Мот відбулася рефлексія щодо успіхів трирічної співпраці.

Під час обговорення результатів учасники команди зазначили, що шлях реалізації інклюзії в Австрії був відтворений в Одеській області, враховуючи особливості та потреби сучасності в нашому регіоні. Попри воєнний стан співпраця в окресленому напрямку не припиняється і підтримка австрійських колег в цьому сенсі є цінною та важливою.