Обговорили низку актуальних питань з освітянами-управлінцями Білгород-Дністровського району

Проведення нарад-співбесід в Одеській обласній державній адміністрації триває. 7 лютого спілкувалися з керівниками органів управління освітою Білгород-Дністровської районної державної адміністрації та територіальних громад. На порядку денному зібрання – низка актуальних питань роботи освітньої галузі у 2022 році.

Директор Департаменту Олександр Лочнак акцентував увагу присутніх на необхідності продовження роботи щодо створення безпечного та комфортного освітнього середовища для здобувачів освіти Білгород-Дністровського району. А як цього досягнути? Звісно ж, ефективно використовуючи кошти державного бюджету. Що у нас із залишками? Турбує 2 млн 486 тис. невикористаних субвенцій ще 2020 року, але, як запевнили присутні, найближчим часом кошти будуть освоєні. Прикро, що лише 47% освітньої субвенції на підтримку дітей з ООП в закладах загальної середньої освіти використано у Білгород-Дністровській міській ТГ. Взагалі не використали і повернули до держбюджету субвенцію на підвищення кваліфікації педагогічних працівників у Білгород-Дністровській, Кулевчанській, Мологівській, Петропавлівській, Саратській, Сергіївській ТГ. Поряд з тим є приклад ефективного освоєння даних коштів у Плахтіївській, Старокозацькій, Успенівській, Шабівській громадах.

 Рекомендовано алгоритм дій керівникам щодо участі в урядовій програмі «Спроможна школа для кращих результатів» (дедлайн подачі заявок – 15 лютого 2022 року).

 Значну увагу приділено питанню реформування системи шкільного харчування. Довів до відома присутніх, що харчоблоки п’яти опорних закладів Білгород-Дністровського району подані Департаментом в перелік об’єктів, які потребують капітальної реконструкції. Розставлятиме пріоритети Мінрегіон. У першу чергу фінансово підтримають тих, в кого вже наявна проєктно-кошторисна документація, є заплановані кошти на співфінансування та чиї заклади матимуть можливість постачати готову продукцію до своїх філій, аби і там здобувачі освіти були забезпечені якісним харчуванням.

Як відомо, чимало державних субвенцій виділяється саме на опорні заклади. Прикро, але названий район втрачає можливості через те, що у Татарбунарській, Дивізійській, Лиманській ТГ не утворено жодної опорної школи. Такого не повинно бути! Відзначимо, що у грудні минулого року у Сергіївській ТГ утворили опорний заклад, тож є позитивний досвід, хотілося б більше розуміння та підтримки у даному напрямку з боку голів громад та депутатського корпусу.

 Фахівцями Департаменту під час наради доведено ряд нормативних документів, зокрема щодо змін в Порядку організації інклюзивного навчання та роботі ІРЦ з 1 січня 2022 року. Засмучує той факт, що з 82 закладів, в яких організовано інклюзивне навчання, облаштовані ресурсні кімнати всього в 47. Шабівська ТГ тут в лідерах, бо має таких 10. На території успішно функціонує 4 ІРЦ, але більшість громад не уклали договори про співпрацю.

У даному районі, на жаль, дуже низький показник охоплення позашкільною освітою. А це профілактика негативних явищ! Яким чином реалізується національно-патріотичне виховання, якщо не зареєстровано жодного куреня як первинного самоврядного осередку Всеукраїнської гри «Сокіл» («Джура»)? Нонсенс. Бо саме тут, в чудовій, дружній атмосфері, ми успішно проводимо вже не один рік поспіль обласний етап змагань. Багато запланували і на 2022.

 Разом з тим відзначено роботу КЗ «Міський центр дитячої творчості» м.Білгород-Дністровського як одного з кращих в Україні. На гарному рахунку і Татарбунарський заклад позашкільної освіти. Слід і решті громад брати приклад і доєднуватися до усіх ініціатив та реалізації молодіжної політики на місцях.

 За результатами наради, освітяни-управлінці отримали ряд доручень та завдань щодо подальшої ефективної роботи.